tirsdag 22. februar 2011

Lekk tarm, rammer mange fler enn man tror.

Det er ikke bare i spørsmålet ved matintoleranse når det gjelder autisme og ADHD at begrepet lekk tarm er aktuelt.
Det er egne nettsider med info om akkurat lekk tarm 

Sakset fra http://www.obrahelse.com/#/hvordan-blir-jeg-frisk/4545010587
Normalt fungerer tarmslimhinnen som en selektiv barriere mot den ytre verden ved at den forhindrer at potensielt farlige giftstoffer, mikrober og ufullstendig fordøyd mat fra tarmen kommer inn i blodet.
På samme tid suger tarmslimhinnen opp vitaminer, mineraler, essensielle fettsyrer, aminosyrer og sukkermolekyler, slik at de går over i blodstrømmen.
Disse næringsstoffene fraktes gjennom små kanaler hvor det finnes «kontrollører» som normalt bare slipper gjennom ferdig fordøyde molekyler.
I noen tilfeller kan imidlertid tarmen få for store åpninger, slik at den slipper inn store molekyler som normalt ikke skal opptas i blodet, slik som ufordøyde proteiner. Dette kan føre til matintoleranse og opphopning av giftige stoffer i blodet.
Ufordøyde proteinene kan fraktes med blodet til alle kroppens vev og organer, inkludert i hjernen, hvor de kan forstyrre det normale stoffskiftet. Proteinene omdannes etterhvert til kalles opoide peptider eller morfinpeptider.
Hvis for store mengder av opiode peptider fra maten fraktes med blodet til hjernen, kan de påvirke dens aktivitet og dermed atferden på tilsvarende måte som narkotiske stoffer.

Sakset fra http://www.lekktarm.info/#: Lekk tarm
Begrepene er mange og brukes ofte om hverandre og feilaktig. Informasjonen om disse temaene øker for hver dag, men er dessverre ikke bestandig like oppklarende. Mange naturterapeuter og kostholdsveiledere bruker store deler av arbeidstiden på å informere om dette emnet og det offentlige helse-Norge er i hovedsak kun komfortable med begrepene allergi og cøliaki.

Leaky Gut Syndromet (lgs), eller lekk tarm, som vi oversetter det med, er et stort helse- problem for milloner av mennesker over hele verden.

Lekk tarm er en kronisk tilstand, som ofte forblir udiagnostisert av det offentlige helsevesenet. De færreste allmenn-leger har tilstrekkelige kunnskaper om problemet, eller tar dette på alvor.
Mange mennesker er derfor ikke klar over at en lekk tarm og matintoleranse kan ha sammenheng med sine helse-plager - og lider unødvendig i flere år og tiår, før dette blir oppdaget.

Slimhinnen i tynntarmen er en viktig del av immunforsvaret. Den er en barriere mot den ytre verden og har bla. som oppgave å forhindre at potensielt farlige giftstoffer, mikrober og ufullstendig fordøyd mat fra tarmen kommer over i blodet.
Ved lekkasjer i tarmen vil proteinerfra maten komme ut i blodbanen før de er tilstrekkelig nedbrutt i tarmen. Dette kan føre til en forgiftningstilstand i kroppen som stresser immunsystemet og forårsaker alvorlige tilstander.

En forsinket, allergisk reaksjon er vanskelig å oppdage, siden man ofte får en reaksjon mange timer - eller dager - etter kontakten med allergenet.

 I de fleste tilfeller er den forsinkede allergiske reaksjonen i forhold til mat

Mengde og hyppighet på inntak av matvaren, vil ha en innvirkning på graden av reaksjon.
 Matintoleranse blir ofte betegnet som 'den gjemte allergi'.
Symptomene på en ubehandlet matvareintoleranse kan være:
hodepine, migrene, dårlig konsentrasjon, eksem, utslett, kviser, vorter, kløe, overvekt, undervekt, mye vann i kroppen, forstoppelse eller diaré, oppblåsthet, halsbrann, svelgeproblemer, kronisk/ekstrem trøtthet, muskelsmerter, slapphet, nedsatt kondisjon, angst, depresjon, humørsvingninger, hyperaktivitet, hodepine, øresus, reumatiske smerter, insulinresistens, gjentatte infeksjoner i luftveier og urinveier, prostataplager, impotens, uregelmessig hjerterytme, ekstrem sukker-hunger, høy puls, nattesvette, feberfølelse, uklar stemme, kremting, ekstremt tørt eller fett hår, akner, 'likfingre', kriblinger og 'leamus' etc.

Mye mer god informasjon finner du på http://www.lekktarm.info/#

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å kommentere innlegget mitt :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...